Снимка ПиксабейНа 21 април кралицата навърши 95 години.Демонстранти събориха статуите на

...
Снимка ПиксабейНа 21 април кралицата навърши 95 години.Демонстранти събориха статуите на
Коментари Харесай

Демонстранти събориха статуя на Елизабет Втора

Снимка Пиксабей

На 21 април кралицата навърши 95 години.

Демонстранти събориха статуите на английските кралици Виктория и Елизабет Втора в канадския град Уинипег, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало в миг, когато гневът в Канада се ускорява след откриването на останките на деца в безименни гробове в региона на учебни заведения, в които в миналото са се обучавали възпитаници от коренното население на страната. Статуите на двете английски кралици бяха свалени през вчерашния ден - точно на националния празник, Деня на Канада.

Първо бе съборен паметникът на кралица Виктория пред постройката на Народното събрание на провинция Манитоба, чиято столица е Уинипег. Множеството приветства рухването на статуята на земята, а след това хората започнаха да танцуват към нея и да я ритат. Някои стачкуващи боядиса дланите си с алена багра и след това ги избърсаха в монумента и пиедестала му, тъй че там да останат като че ли кървави отпечатъци. Издигащата се наоколо скулптура на кралица Елизабет Втора също беше свалена от постамента си.

 

 

Елизабет Втора в този момент е държавен глава на Канада, а кралица Виктория е била на трона от 1837 до 1901 година, когато Канада е била част от Британската империя. Протести поради трагичната орис на деца от коренното население имаше през вчерашния ден и в най-многолюдния канадски град Торонто, а хиляди хора се включиха в шествие във федералната столица Отава. На доста други места бяха проведени бдения и манифестации. По традиция Канада отбелязва националния си празник с обилни тържества. Тази година обаче доста градове анулираха тези събития поради абсурда с безименните гробове, принудил канадците да се изправят пред колониалната си история. Премиерът Джъстин Трюдо съобщи, че в този момент Денят на Канада ще бъде ден за размисъл.

Близо 1000 безименни гроба бяха открити на терените на някогашни пансиони в канадските провинции Британска Колумбия и Саскачеван. Повечето от тези учебни заведения са били ръководени от Католическата черква и са били финансирани от държавното управление. В продължение на 165 години - до 90-те години на предишния век, - учебните заведения разделяли принудително деца от коренното население от техните фамилии. В тези образователни заведения децата били недохранвани и унизени физически и полово. През 2015 година специфична комисия, основана от канадските управляващи, назова случилото се " културен геноцид ".
Британското държавно управление осъжда всяко деяние, оскверняващо монумент на кралицата, съобщи представител на премиера Борис Джонсън.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР